İşte Battalgazi'de Tadilatlarda Uygulanması Zorunlu 31 Şart!

Gündem, 10 Eylul 2023 16:40

Battalgazi Belediyesi tarafından 6 Şubat depremlerinde hasarlı olan binalarda yapılacak olan tadilat ve yeni inşaatlarda uygulanacak olan tedbirlerle ilgili olarak 31 maddeden oluşan bir şartname hazırladı.

İşte Battalgazi'de Tadilatlarda Uygulanması Zorunlu 31 Şart!

Battalgazi Belediyesi tarafından 6 Şubat depremlerinde hasarlı olan binalarda yapılacak olan tadilat ve yeni inşaatlarda uygulanacak olan tedbirlerle ilgili olarak 31 maddeden oluşan bir şartname hazırladı.

 

İşte o 31 madde 

Battalgazi Belediye Meclisi’nde meydana gelen depremler neticesinde ilgili kanun ve mevzuat hükümlerine ek olarak statik açıdan deprem ivme ve periyotları konusunda en iyi yapı tasarımlarını yapabilmeyi zorunlu kılma adına uygulanacak olan 31 Maddelik ek tedbirler şu şekilde:

1)-Yerinde dökme betonarme uygulanacak yapı tasarımında döşeme tipi plak seçilen katlarda kiriş açıklığı 7 metreden fazla olmayacak. 

2)-Tasarımda merdiven donatıları boyuna minimum Q14 enine minimum Q10 verilecektir, yapıların kullanım yoğunluğu baz alınarak boyutlandırılacaktır. 

3)-Bina içerisinde yük dolandırılmadan en kısa yoldan mesnetlere–düşey taşıyıcı yapı elemanlarına (kolon-deprem perdeleri) aktarılacak, aynı kirişe birden fazla saplama kiriş yapılmayacak saplama kiriş donatı uygulama kurallarına dikkat edilecektir. 

4)-Yapıda temelden çatıya kadar düşeyde taşıyıcı elamanlarda kesit değişimi yapılmayacak (kolon –deprem perdeleri) kolonlardaki donatı sayısı; sistemi kurtaran en yüksek sayıdaki donatı sayısı üzerinden sabitlenecek. (min –max donatı pursantaj kurallarda dikkate alınarak)

5)-Yapı tasarımında kullanılan kiriş boyutu 25*60 seçilen kirişlerde gövde veya pilye donatısı kullanılacak. 

6)-Yerinde dökme ve prefabrik uygulanacak tüm yapılarda tasarım hesaplarında kullanılacak beton sınıfı minimum C30/37 seçilecektir. 

7)-Betonarme uygulanacak yapı tasarımında yapının dış çerçevesi kirişlerle kapalı bir düzlem oluşturulacak şekilde tasarlanacaktır. 

8)-Tüm yapılarda  çözülecek statik sistem tasarımlarında bina önem katsayısı 1,2 alınacaktır. 

9)-Bitişik nizamlarda temele apartman yapılamayacağından max temel zemin gerilmesini aşmayacak şekilde çözümler bulunacaktır. (4 cephe kirişli radye, uygun temel kalınlığı yada bina yükünün hafifletilmesi vs.) 

10)-Yapının toprak altında kalan bölümünün yüksekliği tasarımda kullanılan ilgili statik proje paket programına tanımlanacak, gömülme derinliği yeterliliği konusunda yapının deprem devrilme kontrolü program destekli teyit edilecektir. (Aplikasyon kot farkı ve yapıya etkiyen yanal zemin itkisi sisteme tanımlanacaktır), subvasman vizesi aşamasında yapı denetim tesviye kotlarını kontrol edecektir. 

11)- Hasar almış asansör deprem perdelerinin onarılması konusunda Statik tasarımda sistemi kurtaracak kesitler ön planda tutulup asansör kapasite şartname sınırı aranmayacaktır. 

12)-Zemin etüt raporlarında ZD, ZE, ZF gibi zemin sınıflarının bulunduğu zeminlerde zemin iyileştirilmesi yapılacaktır. (  opsiyonel ) Güçlendirilmiş  zeminde kullanılacak sistem tasarımı  ( temel –üst yapı vs.) ilgili mevzuat (TDY 2018- T500-TS498 ve belediyemizce alınan kararlar dahil ) proje müellifi inisiyatifindedir .

13)-Bodrum kat subvasman perdelerinde uygulanacak boyuna donatılar 1.0-1.5 metreye yüksekliğe kadar  Q8, 2.0-2.5 metreye kadar Q10, 2.5 metre yükseklikten sonrası Q12 verilecektir. 

14)-İstinat duvarı statik tasarımlarında  yapı genelde betonarme  çözülecek şekilde (taş duvar program hesabı yaygın olmadığından )  3.0 metrede bir  kademeli olarak tasarlanıp , zamana bağlı duvarın statik  yapısına zarar verecek  su birikintisi vs. drane edebilecek  -uzaklaştıracak  barbakan vs. detaylar projede gösterilip yerinde uygulansın  , yapının  güvenle taşıyabileceği max yükleme –duvar eğimi –devrilme moment kontrolleri vs ilgili mevzuat ve şartnameler baz alınarak raporlarıyla sunulsun.

15)-Deprem perdelerinde gövde boyuna donatıları min Q12 ‘lik verilsin, temelden çatıya kadar donatı ve kesit değişimi yapılmasın (kritik perde yüksekliği) 

16)-Oluşabilecek deprem kaynaklı yapıdaki eksenel kuvvetlerin yapıda hasara neden olmasını engelleyebilmek amaçlı; kirişlerdeki sistem sürekliliğini sağlamak amacıyla mimari duvar tasarımları, bina boyunca X-Y doğrultusunda yapıda sürekliliği ayarlanacak şekilde mimari tasarıma özen gösterilecektir.

17)-Yapıdaki deprem perdeleri için; Ekte verilecek taslakta yapı içerisinde statik tasarımda kullanılacak DEPREM PERDELERİNİN DAĞILIM YERİ- YÖNÜ –SAYISI esas alınacaktır.

18)-Yapı içerisinde tasarımda kullanılacak kat diyaframı döşemelerinde farklı döşeme tipi uygulanmasından kaçınılacaktır.  (aynı katta asmolen –plak  -kaset –mantar  döşeme tipi ) 

19)-Asansör kule katın sistem ile beraber karkas çözümüne özen gösterilecek. ( mimari projede kule kat tasarımı konusuna özen gösterilecektir.) 

20)-Yapıda kullanılacak mütemadi (sürekli) temellerde, temel kirişlerinde pilye veya gövde donatısı –çift etriye kullanımına özen gösterilecektir 

21)-Performans analizleri ve güçlendirme statik projelerinde üniversitelerin mühendislik fakültelerinin İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu olup, mekanik veya yapı anabilim dallarında alanında yetkinliğe sahip kişilerin ve üniversitelerin –dekanlıkların danışmanlık onayından sonra tarafımızca kabul edilecektir. 

22)-Dört kat ve üzeri yapımına yeni başlanacak tüm binalarda bodrum yapılması zorunludur. 

23)-Hasar tespitleri sonucunda onarım-güçlendirme statik proje tasarımlarında TDY 2018 –Bölüm 15 kuralları esas alınacaktır. 

24)-Yapı temel don derinliği belirlenirken; Yapı dört köşesindeki en düşük tabi zemin kotundan (TZK) 80 cm inildikten sonra, ilgili kot temel üst kotu olarak belirlenecektir. (kot farkı fazla  olan eğimli arazilerde tesviye kotlarıda dikkate alınarak belirlenecek temel üst kotu belediyemiz insiyatifindedir) 

25)-Statik proje tasarımında aks aralığı–sayısı, kolon–deprem perde sayısı ve yönü mimari projeden farklı olan, zemin değerleri onaylı zemin etüdünden farklı olan, eksik ve onaysız evrakları bulunan statik proje inceleme -onaylama başvuruları iade edilecektir. 

26)-Statik Proje İnceleme–onaylama başvuruları yapıldıktan sonra program datası tarafımıza iletilmeyen projeler incelemeye alınmayacaktır.

27)-Bodrumsuz subasman katta dolgu olan binalarda dolgu malzemesi, mıcır–iri daneli çakıl–yük ve basınç altında sıkışmayan dolgu malzemesi kullanılacak şekilde statik projelerde ilgili kat yanına not düşülecektir. (Farklı sebeplerden zamana bağlı oluşacak üniform olmayan lokal çökmelerin önüne geçebilmek için) 

28)-Kullanılan yapı malzemesi betonarme (beton+demir) plastik şekil değişimine (kalıcı şekil değişikliğine) daha yatkın rijit malzemedir. Tasarımda kullanılan sünek yapı davranışında daha fazla deforme olup yapıda tasarımında kullanılan özelliğini kaybedeceğinden genel itibariyle rijitliğin artırılmasına özen gösterilmelidir. Sistem tasarlanırken seçilen yapı malzemesinin yapının stabil ve deprem durumundaki davranışları göz önüne alınarak değerlendirme yapılacaktır. 

29)-Yapı tasarımında son depremlere göre deprem ivme etkisinden kaynaklı katsayı (zemin değerleri ilgili peryot vs.)  seçimleri özenle yapılacaktır. 

30)-Statik proje tadilatlarında; Tadilat konu içeriği statik sistemi zayıflatmaya yönelik (kolon-kiriş-deprem perdesi yatay düşey taşıyıcı elemanların sistemden kaldırması, sistemdeki yapı elemanlarında donatı azaltımı, beton sınıfının düşürülmesi vs.) yapılacak tadilat projelerine izin verilmeyecektir .

31)-Geoteknik raporu istenen yapılar; Mikro bölgeleme etüt raporu değerlendirmeleri neticesinde;

•             Önemli Alan ( Ö.A.) 2.1.a ‘ da kalan  5 kat ve üzeri  tüm yapılar,

•             Önemli Alan ( Ö.A .)  2.3.a  ( ÖA.2.3-a) ve  Ö.A .2.3.b tüm yapılar,

•             Önemli Alan (  Ö.A.)  5.2.a tüm yapılar,

•             Önemli Alan ( Ö.A. )  5.1. tüm yapılar,

Gündem, 10 Eylul 2023 16:40

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Vali Ersin Yazıcı Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması Bölge Finali Ödül Törenine

Vali Ersin Yazıcı Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışması Bölge Finali Ödül Törenine

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

“İmam’ın, Camiden Kıtalara Uzanan İyilik Yolculuğu”

“İmam’ın, Camiden Kıtalara Uzanan İyilik Yolculuğu”

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

5 Nisan Avukatlar Gününü Malatya Barosu adına kutluyoruz.

5 Nisan Avukatlar Gününü Malatya Barosu adına kutluyoruz.

Başkan Er, Kadir Gecesi Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

Başkan Er, Kadir Gecesi Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

Vali Ersin Yazıcı, Malatya Girişim Grubu ile İftar Programında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı, Malatya Girişim Grubu ile İftar Programında Buluştu

Başbuğ Alpaslan Türkeş Anısına Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve İftar Programı Düzenledi

Başbuğ Alpaslan Türkeş Anısına Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve İftar Programı Düzenledi

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah'ın İzniyle İşe Başlayacağız

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah'ın İzniyle İşe Başlayacağız

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Sami Er: Söğütlü Cami İçin Kararımız Net!

Sami Er: Söğütlü Cami İçin Kararımız Net!

Hanife Yazıcı’dan Battalgazi Ve Yeşilyurt İlçesindeki Ailelere Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Battalgazi Ve Yeşilyurt İlçesindeki Ailelere Ziyaret

Azerbaycan’da Canan Nezirova İle Nisan Filmine Havalı Gala

Azerbaycan’da Canan Nezirova İle Nisan Filmine Havalı Gala