Malatya'da Yaşam Üniteleri Projesi

Gündem, 12 Mart 2023 21:43

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından atölye çalışmasıyla kolektif projelendirilen, depremzedeler için Malatya’da kurulacak yeni yaşam ünitelerinin projeleri kamuoyuyla paylaşıldı

Malatya'da Yaşam Üniteleri Projesi

Düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu ve Deniz Can, Malatya Mimarlar Odası’ndan Osman Coşkun ve Ecem Akbulut, Ankara Malatyalılar Derneği’nden Atilla Özdemir, Ankara Hekimhanlılar Derneği Başkanı Vahap Uzunoğlu ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Melek Güneş katıldı.

54 gönüllü mimarın katıldığı proje, uluslararası destekle hayata geçirilecek Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeni yaşam ünitelerinin projelerine ilişkin bilgi verdi.

Candan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden 32 gün geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Depremzedelerin bu süre içinde hala ihtiyaçları giderilmedi. Sağlıklı geçici barınma üniteleri tam anlamıyla hayata geçirilemedi. Çadır ve konteyner öncelikli geçici barınma üniteleri yapılmaya başlandı ama bunlar kalıcı konutlar yapılana kadarki süreçte insanların barınacakları yerler değil. Devletin aynı zamanda da kalıcı barınmaya kadar geçen süreci de koordine etmesi gerekiyor. Kalıcı konutlar üzerinden çok fazla ihale yapılıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi afetlerde ve depremler çalışma deneyimi olan bir oda, 1999 depreminde Bremen Halk İnisiyatifi ve Halkevleri Vakfıyla koordine etmişti. Van’da zorunlu göçe tabi tutulan insanlar için uluslararası ortamlara dahi sunulan ve tartışılan Van Göç Evleri bir modeldi. Bu modelleri hayata geçirerek aslında yeni bir yapım, katılım ve inşa süreci koordine ettik. Bu deprem sürecinde de bize gelen bütün yardım isteme taleplerine kolektif bakış açısıyla çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bugün size tanıtacağımız proje, Malatya’da bir alanda planlandı. Uluslararası bir vakıf finanse etmek istiyor. Muhtemelen üretimi de yurtdışında yapılıp burada montajı yapılacak. Altyapısını yerel yönetimler koordine edecek. Bizden çok kısa zamanda bir proje üretmemizi istedikleri için biz hızlıca Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak üyelerimize çağrı yaptık. Kolektif geçici barınma üniteleri tasarlayalım ve bir örnek model haline gelsin diye düşündük. Çağrımıza 54 kişi cevap verdi. Burada bir çalıştay yapıldı ve iki gün içerisinde ana konsept belirlendi. Çalıştaya katılanların yüzde 90’ı kadındı. 54 kişinin 49’u kadındı. Bu kadınların duyarlılığını da ortaya koydu. Bize verilen arazi 140 bin metrekare. Biz, insanların 1, 2 yıl içerisinde yaşayacakları bir yaşam alanları ve hayata dönüşleri olsun istedik. İnsanlar kalıcı konutlarına geçtiklerinde bir sosyal ve kültürel tesis olarak kalsın diye düşündük. Daha sonra bu üniteler bir yaşlı bakım ünitesi ve yurt olabilir. Projeler bittikten sonra bizim de geçici değil kalıcı da olabilir diye tartıştığımız oldu.”

Candan, “Malatya kır kent ilişkisi yoğun olan bir yer. Geçimini büyük bir kısmını kayısıdan sağlayan kışın kentte yazın köyde olan yaşam tarzı olduğu için biraz daha sosyal ve toplumsal mekanlar tasarladık. Bunlar avlulu birimler haline getirildi. Her birimde 4, 5 ünite var. Bunların kendi içinde avluları, terasları, banyoları var. Aynı zamanda burası bir yaşam alanı olacağı için sadece barınma üzerinden gidilmedi. Kreşinden eğitim birimine, idaresinden, küçük ölçekli ticaret birimine ve atölye çalışmalarına, yemekhanesine, toplu çamaşırhanesine kadar düşünülen hatta arazinin el verdiği şekilde kurulacak güneş enerji santralleri de olan bir yaşam ünitesi tasarlandı. Biz bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak burada bir ömür geçmez, insanların 1-2 yıl oturabilecekleri mutlu olacakları bir yer olsun istedik. Burada görev alan tüm meslektaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum.” Proje maliyeti 70 milyon Candan, proje maliyetlerine ilişkin bilgi de verdi.

Candan, “Lego gibi düşünün en fazla 6 kişilik dedik ama bir ünite daha eklenirse 8 kişilik olarak ta çözülebilir. Bir uygulama projesi değil, onun altını çizmek lazım tabi ki detaylarını çözmek gerekecek, yurtdışındaki ilişkide olduğumuz kesim mekanik detaylarını da çözecek. Biz bunu Türkiye’de üretmeye çalışırsak, 4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti bize 500 bin liraya mal olacak. Bu ne demek 22 kişinin kalabileceği bir yer 500 bin liraya mal olabilecek, içine eşyaları da koyduğumuzda toplamda,4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti 600 bin olacak. Bu 2 bin kişinin yaşayacağı 97 tane avlulu birimin olduğu bir alan, İçindeki eşyaları, sosyal tesisleriyle birlikte 70 milyona mal oluyor. Bugün iktidar çok büyük ihaleler veriyor. iktidar 2-3 ay içerisinde çok hızlıca inşa edilebileceğini ifade ediyor. Biz geçici olarak tanımladık ama farklı şekillerde kullanabilecek 100 yıl kalabilecek bir modül ve sadece 70 milyon liraya mal ediliyor.”

TOGO’dan elde edilen haksız kazançla, 70 ünite yapılıp 140 bin kişi barındırılabilir diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti: “TOGO ikiz kulelerinin bir kalem oynatma ve iki plan değişikliğiyle maliyet olarak elde ettiği haksız kazanç 5 milyar lira, sadece TOGO’da kazanılan 5, milyar lirayla bunun gibi 70 ünite yapılabiliyor yani 140 bin kişi barınabiliyor. Bunların maliyetine ilişkin belki bir örnek olabilir. Biz bunu uluslararası bir vakıfla çözeceğiz. Onlar finansını sağlayacak ve orada inşasını yapacaklar. Yerel yönetim de altyapısını koordine edecek. Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Katılımcı bir süreçle elde edilmiş ekonomik, insanların kendisini mutlu hissedebileceği, sadece konteynıra ve çadıra gidip yatabileceği değil, aslında verandasında karşıdaki yakınını ve komşusunu görebileceği bir alan. Bu alan içerisinde yeniden hayata tutunmalarını istedik. Önümüzdeki günlerde Malatya’ya da gideceğiz, orada insanlarla bu projeyi tartışma fırsatımız olmasını ve bir katılımcı süreci tanımlamak istiyoruz. İnsanlar çadırda yaşamaktan da bıktı, hayata yeniden tutunmaları gerekiyor. Antep’te Mimarlar Odası’nın yürüttüğü bir çalışma var orda artık toplu yemek dağıtma sürecinden, herkese ocak ve tüp götürerek herkesin yemek pişirme sürecine geçtiler. Sosyal hizmet uzmanları da insanların acilen kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayacağı koşulların üretilmesi gerektiğini ifade ediyor.”

Kalıcı konutlar bilimsel bilginin ışığında veriler toplandıktan sonra yapılmalı diyen Candan, şunları kaydetti: “Meslek örgütleri, kalıcı konutlar için hızlı davranılmaması, bilimsel bilginin ışığında veriler toplandıktan sonra kalıcı konutlar sürecinin yapılması gerektiğini ifade etmesine rağmen, iktidar TOKİ üzerinden bölgelerin kendi özgünlüğünü ortadan kaldırarak, bir yatakhane yapma sürecine girdi. Bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyoruz. İktidarın doğrudan kalıcı konutlara yönelmesi bilimsel değil doğru değil. Orada hala fay hareketleri var sürekli depremler ve artçılar oluyor. Üstelikte bölgede analiz yapılması gerekiyor. 1 yılı bitirmek zaten mümkün değil. Deprem bölgelerinde 400 bin 500 bin konut ihtiyacından bahsediliyor. Mart ayında yapılanlara bakıyorsunuz dörtte biri bile değil. Kalıcı konut üretme süreci 2-3 yıl sürür. Bu süre zarfında da geçici barınma ünitelerinin tasarlanması gerekir ama iktidar beton yaklaşımıyla her yeri tokileştirme üzerine gidiyor. Tek tip plan yapıyor bölge unsurlarını dikkate almıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Malatya’da ilk uygulamasını göreceğimiz, yerinde denetimlerini yapacağımız, birlikte sorumluluk üstlenebileceğimiz, kontrollerini de yapacağımız bir sürecin de önünü açmış olduk. Umarım bu proje hayata geçer ve örnek olur.” Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ise, “Umarım proje en kısa zamanda hayata geçer. İnsanlar kaybettikleri anılarının yerine yeni anılarını koyabilirler ve mutlu hissederler. Daha sonra uzun süre yaşayacakları evlerine geçerler. Atölye çalışması karınca yuvası gibiydi, meslektaşlarımız sonrasında da çalışmalara devam ettiler. Projeyi 10 gün içinde tamamladılar. Bizler de koordine ettik, başarılı bir sonuç çıktığını düşünüyorum.” Malatya Mimarlar Odası'ndan ve Malatya Dernekleri’nden katılan temsilciler ise, proje için Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne ve projeye katkı sunan herkese teşekkür etti. Temsilciler, bölgedeki yaşam koşullarına dikkat çekerek projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gündem, 12 Mart 2023 21:43

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Deprem Bölgesinden İlk Hac Kafilesi Uğurlandı

Deprem Bölgesinden İlk Hac Kafilesi Uğurlandı

En Güzel Çadırlara Ödül

En Güzel Çadırlara Ödül

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sözünü Tuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sözünü Tuttu

İki Araç Çarpıştı: 7 Yaralı

İki Araç Çarpıştı: 7 Yaralı

Alev Alan Araç Küle Döndü

Alev Alan Araç Küle Döndü

BAŞKAN GÜDER’İN TALİMATIYLA ESNAFA KİRA DESTEĞİ

BAŞKAN GÜDER’İN TALİMATIYLA ESNAFA KİRA DESTEĞİ

“MALATYA BASINI ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU VE YÜKÜMLÜLÜĞÜ YERİNE GETİRECEKTİR”

“MALATYA BASINI ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU VE YÜKÜMLÜLÜĞÜ YERİNE GETİRECEKTİR”

Depremzede Adayları İlgilendiren Yeni Gelişme

Depremzede Adayları İlgilendiren Yeni Gelişme

En Güzel Çadırlara Ödül

En Güzel Çadırlara Ödül

Otomobil Refüje Çarptı: 2 Yaralı

Otomobil Refüje Çarptı: 2 Yaralı

Açılışını Vali Şahin Yaptı

Açılışını Vali Şahin Yaptı

Hasarlı Evde Göçük Meydana Geldi

Hasarlı Evde Göçük Meydana Geldi

Açık Oto Pazarı Açılıyor!

Açık Oto Pazarı Açılıyor!

Taraftarlar Renkli Görüntüler Oluşturdu

Taraftarlar Renkli Görüntüler Oluşturdu

Kurbanlık Fiyatları Açıklandı

Kurbanlık Fiyatları Açıklandı

Bahçeli’den Malatyalılara selam ve teşekkür

Bahçeli’den Malatyalılara selam ve teşekkür

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PARKLARI VE REFÜJLERİ YENİLİYOR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PARKLARI VE REFÜJLERİ YENİLİYOR

Hafif Ticari Araç ile Otomobil Çarpıştı: 2 Yaralı

Hafif Ticari Araç ile Otomobil Çarpıştı: 2 Yaralı

Av Yasağını İhlal Edenlere Ceza Yağdı!

Av Yasağını İhlal Edenlere Ceza Yağdı!

Malatya'da Dolu Yağışı Etkili Oldu

Malatya'da Dolu Yağışı Etkili Oldu

KUZEY KUŞAK YOLUNDA İNCELEMERDE BULUNAN BAŞKAN GÜRKAN,  “MALATYA’NIN TRAFİK YOĞUNLUĞUNU ALACAK BÜYÜK BİR YOL”

KUZEY KUŞAK YOLUNDA İNCELEMERDE BULUNAN BAŞKAN GÜRKAN, “MALATYA’NIN TRAFİK YOĞUNLUĞUNU ALACAK BÜYÜK BİR YOL”

Uyuşturucunun Kökünü Kurutmaya Kararlıyız

Uyuşturucunun Kökünü Kurutmaya Kararlıyız

Malatya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tam Destek

Malatya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tam Destek

"Esnaf: Valilik Onay Verdi"

"Esnaf: Valilik Onay Verdi"

Battalgazililer Zaferi Kutladı

Battalgazililer Zaferi Kutladı

Başkan Sadıkoğlu’ndan Seçim Değerlendirmesi

Başkan Sadıkoğlu’ndan Seçim Değerlendirmesi

Başkan Gürkan Yol Çalışmalarını İnceledi

Başkan Gürkan Yol Çalışmalarını İnceledi

Malatya'da Sandıkların %67.65'i Açıldı

Malatya'da Sandıkların %67.65'i Açıldı

Midibüs Dehşeti:7 Yaralı

Midibüs Dehşeti:7 Yaralı

Erdoğan'ın Zafer Konuşması

Erdoğan'ın Zafer Konuşması

BAŞKAN GÜRKAN OYUNU KULLANDI

BAŞKAN GÜRKAN OYUNU KULLANDI

Bin 500 Ağır Hasarlı Bina Orta ve Hafif Hasara Dönmüş!

Bin 500 Ağır Hasarlı Bina Orta ve Hafif Hasara Dönmüş!

Malatya'ya 6 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı

Malatya'ya 6 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı

Depremzedelere Hayvan Dağıtımı Başladı

Depremzedelere Hayvan Dağıtımı Başladı

Alkollü Sürücü Elektrik Direğini Yerinden Söktü

Alkollü Sürücü Elektrik Direğini Yerinden Söktü

MHP’den  Erdoğan için oy verin çağrısı

MHP’den Erdoğan için oy verin çağrısı

Torbacılara Göz Açtırılmıyor

Torbacılara Göz Açtırılmıyor

Malatya'da Gök Gürültülü Sağanak Yağış Bekleniyor

Malatya'da Gök Gürültülü Sağanak Yağış Bekleniyor

Arıza İçin Çıktığı Telefon Direğinden Düştü

Arıza İçin Çıktığı Telefon Direğinden Düştü

Sulama Kanalına Giren 2 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Sulama Kanalına Giren 2 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti