Malatya'da Yaşam Üniteleri Projesi

Gündem, 12 Mart 2023 13:31

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından atölye çalışmasıyla kolektif projelendirilen, depremzedeler için Malatya’da kurulacak yeni yaşam ünitelerinin projeleri kamuoyuyla paylaşıldı

Malatya'da Yaşam Üniteleri Projesi

Düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu ve Deniz Can, Malatya Mimarlar Odası’ndan Osman Coşkun ve Ecem Akbulut, Ankara Malatyalılar Derneği’nden Atilla Özdemir, Ankara Hekimhanlılar Derneği Başkanı Vahap Uzunoğlu ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Melek Güneş katıldı.

54 gönüllü mimarın katıldığı proje, uluslararası destekle hayata geçirilecek Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeni yaşam ünitelerinin projelerine ilişkin bilgi verdi.

Candan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden 32 gün geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Depremzedelerin bu süre içinde hala ihtiyaçları giderilmedi. Sağlıklı geçici barınma üniteleri tam anlamıyla hayata geçirilemedi. Çadır ve konteyner öncelikli geçici barınma üniteleri yapılmaya başlandı ama bunlar kalıcı konutlar yapılana kadarki süreçte insanların barınacakları yerler değil. Devletin aynı zamanda da kalıcı barınmaya kadar geçen süreci de koordine etmesi gerekiyor. Kalıcı konutlar üzerinden çok fazla ihale yapılıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi afetlerde ve depremler çalışma deneyimi olan bir oda, 1999 depreminde Bremen Halk İnisiyatifi ve Halkevleri Vakfıyla koordine etmişti. Van’da zorunlu göçe tabi tutulan insanlar için uluslararası ortamlara dahi sunulan ve tartışılan Van Göç Evleri bir modeldi. Bu modelleri hayata geçirerek aslında yeni bir yapım, katılım ve inşa süreci koordine ettik. Bu deprem sürecinde de bize gelen bütün yardım isteme taleplerine kolektif bakış açısıyla çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bugün size tanıtacağımız proje, Malatya’da bir alanda planlandı. Uluslararası bir vakıf finanse etmek istiyor. Muhtemelen üretimi de yurtdışında yapılıp burada montajı yapılacak. Altyapısını yerel yönetimler koordine edecek. Bizden çok kısa zamanda bir proje üretmemizi istedikleri için biz hızlıca Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak üyelerimize çağrı yaptık. Kolektif geçici barınma üniteleri tasarlayalım ve bir örnek model haline gelsin diye düşündük. Çağrımıza 54 kişi cevap verdi. Burada bir çalıştay yapıldı ve iki gün içerisinde ana konsept belirlendi. Çalıştaya katılanların yüzde 90’ı kadındı. 54 kişinin 49’u kadındı. Bu kadınların duyarlılığını da ortaya koydu. Bize verilen arazi 140 bin metrekare. Biz, insanların 1, 2 yıl içerisinde yaşayacakları bir yaşam alanları ve hayata dönüşleri olsun istedik. İnsanlar kalıcı konutlarına geçtiklerinde bir sosyal ve kültürel tesis olarak kalsın diye düşündük. Daha sonra bu üniteler bir yaşlı bakım ünitesi ve yurt olabilir. Projeler bittikten sonra bizim de geçici değil kalıcı da olabilir diye tartıştığımız oldu.”

Candan, “Malatya kır kent ilişkisi yoğun olan bir yer. Geçimini büyük bir kısmını kayısıdan sağlayan kışın kentte yazın köyde olan yaşam tarzı olduğu için biraz daha sosyal ve toplumsal mekanlar tasarladık. Bunlar avlulu birimler haline getirildi. Her birimde 4, 5 ünite var. Bunların kendi içinde avluları, terasları, banyoları var. Aynı zamanda burası bir yaşam alanı olacağı için sadece barınma üzerinden gidilmedi. Kreşinden eğitim birimine, idaresinden, küçük ölçekli ticaret birimine ve atölye çalışmalarına, yemekhanesine, toplu çamaşırhanesine kadar düşünülen hatta arazinin el verdiği şekilde kurulacak güneş enerji santralleri de olan bir yaşam ünitesi tasarlandı. Biz bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak burada bir ömür geçmez, insanların 1-2 yıl oturabilecekleri mutlu olacakları bir yer olsun istedik. Burada görev alan tüm meslektaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum.” Proje maliyeti 70 milyon Candan, proje maliyetlerine ilişkin bilgi de verdi.

Candan, “Lego gibi düşünün en fazla 6 kişilik dedik ama bir ünite daha eklenirse 8 kişilik olarak ta çözülebilir. Bir uygulama projesi değil, onun altını çizmek lazım tabi ki detaylarını çözmek gerekecek, yurtdışındaki ilişkide olduğumuz kesim mekanik detaylarını da çözecek. Biz bunu Türkiye’de üretmeye çalışırsak, 4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti bize 500 bin liraya mal olacak. Bu ne demek 22 kişinin kalabileceği bir yer 500 bin liraya mal olabilecek, içine eşyaları da koyduğumuzda toplamda,4-5 ailenin bir avlulu birimin maliyeti 600 bin olacak. Bu 2 bin kişinin yaşayacağı 97 tane avlulu birimin olduğu bir alan, İçindeki eşyaları, sosyal tesisleriyle birlikte 70 milyona mal oluyor. Bugün iktidar çok büyük ihaleler veriyor. iktidar 2-3 ay içerisinde çok hızlıca inşa edilebileceğini ifade ediyor. Biz geçici olarak tanımladık ama farklı şekillerde kullanabilecek 100 yıl kalabilecek bir modül ve sadece 70 milyon liraya mal ediliyor.”

TOGO’dan elde edilen haksız kazançla, 70 ünite yapılıp 140 bin kişi barındırılabilir diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti: “TOGO ikiz kulelerinin bir kalem oynatma ve iki plan değişikliğiyle maliyet olarak elde ettiği haksız kazanç 5 milyar lira, sadece TOGO’da kazanılan 5, milyar lirayla bunun gibi 70 ünite yapılabiliyor yani 140 bin kişi barınabiliyor. Bunların maliyetine ilişkin belki bir örnek olabilir. Biz bunu uluslararası bir vakıfla çözeceğiz. Onlar finansını sağlayacak ve orada inşasını yapacaklar. Yerel yönetim de altyapısını koordine edecek. Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Katılımcı bir süreçle elde edilmiş ekonomik, insanların kendisini mutlu hissedebileceği, sadece konteynıra ve çadıra gidip yatabileceği değil, aslında verandasında karşıdaki yakınını ve komşusunu görebileceği bir alan. Bu alan içerisinde yeniden hayata tutunmalarını istedik. Önümüzdeki günlerde Malatya’ya da gideceğiz, orada insanlarla bu projeyi tartışma fırsatımız olmasını ve bir katılımcı süreci tanımlamak istiyoruz. İnsanlar çadırda yaşamaktan da bıktı, hayata yeniden tutunmaları gerekiyor. Antep’te Mimarlar Odası’nın yürüttüğü bir çalışma var orda artık toplu yemek dağıtma sürecinden, herkese ocak ve tüp götürerek herkesin yemek pişirme sürecine geçtiler. Sosyal hizmet uzmanları da insanların acilen kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayacağı koşulların üretilmesi gerektiğini ifade ediyor.”

Kalıcı konutlar bilimsel bilginin ışığında veriler toplandıktan sonra yapılmalı diyen Candan, şunları kaydetti: “Meslek örgütleri, kalıcı konutlar için hızlı davranılmaması, bilimsel bilginin ışığında veriler toplandıktan sonra kalıcı konutlar sürecinin yapılması gerektiğini ifade etmesine rağmen, iktidar TOKİ üzerinden bölgelerin kendi özgünlüğünü ortadan kaldırarak, bir yatakhane yapma sürecine girdi. Bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyoruz. İktidarın doğrudan kalıcı konutlara yönelmesi bilimsel değil doğru değil. Orada hala fay hareketleri var sürekli depremler ve artçılar oluyor. Üstelikte bölgede analiz yapılması gerekiyor. 1 yılı bitirmek zaten mümkün değil. Deprem bölgelerinde 400 bin 500 bin konut ihtiyacından bahsediliyor. Mart ayında yapılanlara bakıyorsunuz dörtte biri bile değil. Kalıcı konut üretme süreci 2-3 yıl sürür. Bu süre zarfında da geçici barınma ünitelerinin tasarlanması gerekir ama iktidar beton yaklaşımıyla her yeri tokileştirme üzerine gidiyor. Tek tip plan yapıyor bölge unsurlarını dikkate almıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Malatya’da ilk uygulamasını göreceğimiz, yerinde denetimlerini yapacağımız, birlikte sorumluluk üstlenebileceğimiz, kontrollerini de yapacağımız bir sürecin de önünü açmış olduk. Umarım bu proje hayata geçer ve örnek olur.” Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ise, “Umarım proje en kısa zamanda hayata geçer. İnsanlar kaybettikleri anılarının yerine yeni anılarını koyabilirler ve mutlu hissederler. Daha sonra uzun süre yaşayacakları evlerine geçerler. Atölye çalışması karınca yuvası gibiydi, meslektaşlarımız sonrasında da çalışmalara devam ettiler. Projeyi 10 gün içinde tamamladılar. Bizler de koordine ettik, başarılı bir sonuç çıktığını düşünüyorum.” Malatya Mimarlar Odası'ndan ve Malatya Dernekleri’nden katılan temsilciler ise, proje için Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne ve projeye katkı sunan herkese teşekkür etti. Temsilciler, bölgedeki yaşam koşullarına dikkat çekerek projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gündem, 12 Mart 2023 13:31

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah'ın İzniyle İşe Başlayacağız

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah'ın İzniyle İşe Başlayacağız

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Sami Er: Söğütlü Cami İçin Kararımız Net!

Sami Er: Söğütlü Cami İçin Kararımız Net!

Hanife Yazıcı’dan Battalgazi Ve Yeşilyurt İlçesindeki Ailelere Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Battalgazi Ve Yeşilyurt İlçesindeki Ailelere Ziyaret

Azerbaycan’da Canan Nezirova İle Nisan Filmine Havalı Gala

Azerbaycan’da Canan Nezirova İle Nisan Filmine Havalı Gala

Şaşılık Çocuklarda Hızla Artıyor, Çünkü

Şaşılık Çocuklarda Hızla Artıyor, Çünkü

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde Nevruz Kutlamaları Gerçekleştirildi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde Nevruz Kutlamaları Gerçekleştirildi.

Malatya’da 520 esnafa daha KOSGEB ödemesi yapılacak

Malatya’da 520 esnafa daha KOSGEB ödemesi yapılacak

Murat Aslan, Bir 5 Yıl Daha Kaybetmeye Malatya'nın Tahammülü Yok

Murat Aslan, Bir 5 Yıl Daha Kaybetmeye Malatya'nın Tahammülü Yok

Battalgazi Muhtarlar Derneği’nden Başkan Güder’e Teşekkür Plaketi

Battalgazi Muhtarlar Derneği’nden Başkan Güder’e Teşekkür Plaketi

Vitamin Takviyeleri Kullanmadan Önce Dikkat!

Vitamin Takviyeleri Kullanmadan Önce Dikkat!

Murat Aslan, Diyanet-Sen Malatya Şubesini Ziyaret Etti

Murat Aslan, Diyanet-Sen Malatya Şubesini Ziyaret Etti

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Ziyaretlerini Sürdürüyor

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er, Ziyaretlerini Sürdürüyor

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’tan Malatya Ziyareti

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’tan Malatya Ziyareti

Çürük Bina Yapan Müteahhitlerin Suç Ortaklarına Malatya Teslim Edilmemeli

Çürük Bina Yapan Müteahhitlerin Suç Ortaklarına Malatya Teslim Edilmemeli

Prof. Dr. İlhan geçit, Şahnahan Mahalle Sakinlerinin Konuğu Oldu.

Prof. Dr. İlhan geçit, Şahnahan Mahalle Sakinlerinin Konuğu Oldu.

Yılmaz ,Selahattin Başkan Hizmetleriyle Emaneti Devrediyor

Yılmaz ,Selahattin Başkan Hizmetleriyle Emaneti Devrediyor

Kanayan Yaramız Gazze’ye destek için 'Özgürlük Filosu' Mart ayının sonunda yollarda…

Kanayan Yaramız Gazze’ye destek için 'Özgürlük Filosu' Mart ayının sonunda yollarda…

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay’ı Aşk Sarhoşu

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay’ı Aşk Sarhoşu

Meteoroloji'den Çığ ve Yağış Uyarısı

Meteoroloji'den Çığ ve Yağış Uyarısı

Yeşilyurt Adayı Murat Aslan; Doğruları Anlatmaya devam edeceğiz!

Yeşilyurt Adayı Murat Aslan; Doğruları Anlatmaya devam edeceğiz!

Kardeşlerde risk 4 kat artıyor!

Kardeşlerde risk 4 kat artıyor!

Battalgazi Belediyesi Mart Ayı Olağan Toplantısını Tamamladı

Battalgazi Belediyesi Mart Ayı Olağan Toplantısını Tamamladı

“İstiklal Marşımız Bağımsızlığımızın En Güçlü Sembolüdür”

“İstiklal Marşımız Bağımsızlığımızın En Güçlü Sembolüdür”

“3-5 tüccarın gölgesinde seçime girenler, Malatya’yı rantçılara göre düzenler”

“3-5 tüccarın gölgesinde seçime girenler, Malatya’yı rantçılara göre düzenler”

AK Parti Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Sami Er: “Malatya eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacak”

AK Parti Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Sami Er: “Malatya eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacak”

Malatya'da siyaset nereye gidiyor??

Malatya'da siyaset nereye gidiyor??

İlçemizde 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü programı düzenlendi.

İlçemizde 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü programı düzenlendi.

MASKİ WHATSAPP DİJİTAL ASİSTAN HATTI  DEVREYE ALINDI

MASKİ WHATSAPP DİJİTAL ASİSTAN HATTI DEVREYE ALINDI

Malatya'da Söğütlü Cami'nin yeri değiştiriliyor

Malatya'da Söğütlü Cami'nin yeri değiştiriliyor

Şahin Aydın'ın kaleminden

Şahin Aydın'ın kaleminden

MALATYA KENT KONSEYİ ‘ŞEHRİM VE KADIN’ ŞİİR DİNLETİSİ PROGRAMI DÜZENLEDİ

MALATYA KENT KONSEYİ ‘ŞEHRİM VE KADIN’ ŞİİR DİNLETİSİ PROGRAMI DÜZENLEDİ

İSTİKLAL MARŞI KALPLERİMİZDEKİ VATAN VE MİLLET SEVGİSİNİ AÇIĞA ÇIKARMIŞTIR

İSTİKLAL MARŞI KALPLERİMİZDEKİ VATAN VE MİLLET SEVGİSİNİ AÇIĞA ÇIKARMIŞTIR

BAŞKAN BİLGİN’DEN “ÇÖLYAK KAFE - RESTORAN” MÜJDESİ…

BAŞKAN BİLGİN’DEN “ÇÖLYAK KAFE - RESTORAN” MÜJDESİ…

GENÇLİK KAMPIMIZ TÜRKİYE’DEKİ EN DONANIMLI PARKLARDAN BİRİDİR”

GENÇLİK KAMPIMIZ TÜRKİYE’DEKİ EN DONANIMLI PARKLARDAN BİRİDİR”