Çocuklar matematiği hikâyelerle sevdi
Eğitim, 17 Mart 2021 03:17
Matematik dersini edebiyat ile buluşturan Matematik Öğretiminde Çocuk Edebiyatı Projesi ile çocuklar zorlandıkları matematik konularında hikâyeler yazdı. Bu hikâyeler daha sonra kitaplaştırıldı ve daha fazla çocuğa ulaşabilmek için E-Twinning projesine dönüştürüldü.
Eskişehir Emine Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Pınar İnselöz ve Çorum Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Tuğba Bağdat tarafından hayata geçirilen proje ile ortaya çıkan eserler `e-kitap´a dönüştürülerek daha çok çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Matematik ile edebiyatın buluşması
Matematik Öğretiminde Çocuk Edebiyatı Projesi´nin ortaya çıkışını ve çocuk gelişimindeki olumlu etkilerini anlatan proje yürütücülerinden Pınar İnselöz, matematik derslerine çocuk edebiyatının entegre edilmesi ile öğrencilerin matematik kaygısına, düşünmeye, imgelem yapabilmesine olumlu katkılar sağlamasını hedeflediklerini belirtti. İnselöz, "Matematikte bir diğer disiplin alanı olan edebiyat yolu ile zorlanılan konuları anlamayı, mantık yürütmeyi ve örüntüleri yorumlamayı sağlar" diye konuştu.
Sekiz hikâye kitap oldu
Projeye; ilk olarak 2 sene önce matematikte zorlandığı konu ile ilgili bir hikâye yazan akranlarının ürününün sınıfa okutularak "Siz de yapabilir misiniz? Bir deneyin" diyerek başlandığını anlatan İnselöz, "Öğrencilerin ürünleri o kadar güzeldi ki kendi dilleri ile akranlarının bakış açısını daha iyi yakalayarak süreci hikâyeleştirdiler. Biz de bu 8 ürünü resimleri ile kitapçık haline getirdik. Böylelikle toplu halde ilk kitapları oldu" dedi.
Ardından bunu BİLSEM atölyeleri bünyesindeki çalıştay sırasında yıllık plan haline getirip matematik öğretiminde çocuk edebiyatı başlığı ile öğrenciler ile planlı bir atölye haline getirdiklerini aktaran İnselöz, "Bunu nasıl projelendiririz diye düşünürken E-Twinning alanında benden daha deneyimli olan Tuğba Bağdat hocam imdada yetişti. Diğer şehirlerdeki BİLSEM´de çalışan matematik öğretmenleri ile kontak kurarak özverili bir çalışmaya giriş yaptık" şeklinde konuştu.
Neler yapıldı
İnselöz, daha sonrasında projede neler yaptıklarını ise şöyle özetledi:
"Projemizde öğrenciler her ay matematik içerikli bir kitap okuyup, matematik konuları ile ilişkilendirerek incelendi.10-25 Ekim haftası için çok çeşitli kodlama çalışmaları ile öğrencilerimizi tanıştırdık. 14 Mart Dünya Matematik Günü dolayısı ile idm314 sitesinde o gün yapacağımız kahoot gibi etkinliklerimizi girdik. Son kitap okuma ayımız olan Nisan ayında bir biyografi kitabı olan El-kindi´yi ele alarak 0 sayısının matematikteki önemi üzerine çalışma yapmayı ve StoryJumper web2 aracı ile öğrencilerimizden ürünlerini almayı bekliyoruz."
Türkiye´nin dört bir yanına ulaşacak
Kitap okumaları bittikten sonra alanında uzman kişiler ile webinar dizileri ve çalışma yaptıkları şehirlerdeki öğretmenlerle çalışmaları yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten İnselöz, "Tüm bu aylar boyunca kitabı ve yazarlarını tanıtan ortak ürünümüz takvimimizi yaptık. Devamında kahoot yarışması, bulmacalar planlıyoruz. Ve tabi ki en büyük girdimiz kendini ifade eden öğrencilerimizin bu süreçte matematik açılımlarını yapıp, akranlarına bunu en iyi dille anlatan hikâyeler oluşturmak. Bunu kitaplaştırmak ve Türkiye´nin dört bir yanında bu kitapların okunması. Pandemi nedeni ile `e-book´a dönüştüreceğimiz bu çalışmayı öncelikle tüm öğretmenlerimiz ile sonrasında bilgiye ulaşmakta güçlük çeken diğer sevgili öğrencilerimize buluşturmak" ifadelerini kullandı.
Eğitim, 17 Mart 2021 03:17
Yorumlar (0)

Vali Ersin Yazıcı Gençlerle Bilardo Oynadı

Aile ve Sosyal Hizmetlerden Hız Kesmeyen Çalışmalar

Malatya’da Gelişimin Yönü Doğu Oldu!

Üretici İsyanda! Neden kayısıya zerdali karıştırılıyor?

Yeşilyurt'ta Bir Esnaf Ölü Bulundu... Yanında Bir de Not Vardı...

Darende'de Trafik Kazası, 3 Kişi Yaralandı

DEPREM SONRASI BOZULAN YOLLAR YENİLENİYOR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TELAFİ EĞİTİMLERİNE KATILAN ÖĞRENCİLERDEN 104’Ü BURSLULUK SINAVINI KAZANDI

Başkan Güder’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Sanayi Alanları Teşekkürü

Mekân değişse de hayat devam ediyor! İmkânsızlıklara rağmen konteynerde kış hazırlığı!

Malatya’da enkaz kamyonlarının ucu bucağı kayboldu!

İstavrit ve hamsi 100 TL

Kim demiş olmaz diye? Malatya’da sıfır maliyetle başardılar

TOBB Başkanı Açıkladı! ‘Malatya’da çarpıcı bir azalma var’

Başkan Güder ve Milletvekili Tüfenkci’den Mahalle Ziyaretleri

ÇOCUKLAR “UÇURTMA ŞENLİĞİ” İLE DOYASIYA EĞLENDİ

DEPREM SONRASI ONARILMAYAN HASARLI ÇATILAR KIŞ AYLARINDA SIKINTI YAŞATABİLİR

Ne ağaç dinledi ne de çatı! Önüne geleni uçurdu!

Malatya’da ağır hasarlı bina aniden yerle bir oldu

Komşu Elazığ Sele Teslim Oldu

Malatya’da ikili eğitime dönüldü

Madem uyulmuyor, neden var?

Değişti! Malatya’da Bugünden İtibaren Geçerli!

Battalgazi 17’de 17 yaptı!

“Malatya’yı üst lige taşıyacağız”

Başkan Güder Malatya’nın zemini için ne dedi?

Vali Yazıcı, Kale'yi Ziyaret Etti

STK Ve Oda Başkanlarından Başkan Güder’in Yatırımlarına Övgü Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Oda Başkanlarıyla bir araya geldi.

YAŞLILARA ALZHEİMER, SAĞLIKLI BESLENME VE PSİKOLOJİ KONULARI ANLATILDI

Fendoğlu, “Ticari hayatın her yöneyle desteklenmesi gerekiyor”

Bakan Özhaseki, Malatya'yı da Uyardı

7 Yıl Her Yerde Aranan Karı-Koca, Malatya'da Yakalandı

Belediye Başkanlığı İçin Aday Adayı Olduğunu Açıkladı

Daha Evi Teslim Alalı 1 Yıl Olmuş Kredisi Duruyordu

Battalgazi'de genç adam, göğsünden silahla vurulmuş halde bulundu

İlçe Yeni Yapılan Yollarla Daha Konforlu Olacak

Asgari Ücretle İlgili Önemli Açıklama!

Malatya'da konteynerlerde yaşayanların sayısı 106 bin 645'e ulaştı

Malatya'da bir uyarı... Dikkat Ayı Çıkabilir!
